Wypad do Danii cz.3

bicycleDania to kraj również uwielbiany przez rowerzystów. Kopenhaga i Bornholm to niemal najlepsze na świecie miasta rowerowe. Widok rowerzystów przemierzających zarówno przez ścisłe centra miast jak i poruszających się po wyznaczonych turystycznych ścieżkach rowerowych, jest w Danii rzeczą normalną. Jest wręcz stałym elementem krajobrazu tego państwa. Rower stanowi tu nie tylko środek transportu, ale także sposób na aktywne spędzanie wolnego czasu. Jest to z korzyścią dla zdrowia samych mieszkańców i środowiska naturalnego.

Nikogo tu nie dziwi biznesmen w garniturze jadący rowerem, czy też kobieta w szpilkach bądź matka z dwójką dzieci w specjalnym koszu montowanym przed rowerem lub ciągnąca rowerową przyczepkę. Na turystów w centrum Kopenhagi czekają specjalne rowery w samoobsługowych wypożyczalniach. Wyposaża się je w mapy z zaznaczonymi atrakcjami turystycznymi i ciekawymi miejscami. Rowery te posiadają specjalne zapięcia, które odczepia się po wrzuceniu 20 Koron Duńskich, a następnie po przejażdżce odstawia się w dowolnym miejscu, ponownie wpinając w specjalne stojaki rowerowe. Co ciekawe, monety zwracają – wypożyczenie rowerów jest darmowe, a wypożyczalnie dostępne są w okresie od kwietnia do listopada.

Kuchnia duńska

Dania znana nie tylko Polakom ze swojej odmienności kulinarnej. Tradycyjna kuchnia duńska oferuje szeroki wybór dań na zimno i na ciepło, które podawane są zwykle przy bufecie. Duńczycy uwielbiają wszelkie owoce morza, homary, kraby, krewetki, kawior oraz śledzie serwowane na różne sposoby, łososie, filety i paluszki rybne. Słynne są także czerwone parówki czy też hot-dogi podawane z sosem – Romoladą, plastrami konserwowych ogórków i posypane prażoną cebulką. Jedyne w swoim rodzaju są duńskie obiady, które w święta trwają całe popołudnia. To prawdziwa uczta smaków, zapachów i kolorów, połączone z celebrowaniem uroków życia, którym towarzyszą spotkania z rodzina i przyjaciółmi.

Tradycyjną przekąską jest śledź marynowany w occie w ziołach i odrobiną cukru, podawany z ciemnym żytnim chlebem posmarowanym masłem, popijany sznapsem. Jest nim destylowana wódka z ziemniaków przyprawioną kminkiem albo kolendrą. Na ciepło często serwuje się filety rybne smażone na głębokim oleju, udekorowana cytryną, po czym głównym daniem zazwyczaj są mięsa, po których podaje się sery. Na zakończenie zaś pije się kawę i zajada duńskie słodkości. Ważnym elementem duńskiej kuchni jest piwo. Do najbardziej znanych należą Carlsberg i Tuborg oraz świąteczne piwo, które Duńczycy produkują każdego roku w listopadzie. Jest ciemniejsze i mocniejsze niż tradycyjny lager i prezentuję się je w uroczysty sposób podobnie jak francuskie beaujolais nouveau.